Lezing over Slauerhoff
door Arne Zuidhoek

Bibliotheek Leiden 30 mei 2013


Op 30 mei 2013 speelde Hoed en de Rand in een zaaltje van de Bibliotheek Leiden ter opluistering van de lezing van Arne Zuidhoek over de dichter/scheepsarts J. Slauerhoff. Zuidhoek vertelde voornamelijk over de zeereizen van Slauerhoff en wist zo'n zestig man publiek daarmee te boeien. Ook de poëzie van Slauerhoff kwam aan bod. Zo halverwege de lezing ging Zuidhoek in op Slauerhoffs gedicht 'Zeekoorts', een vertaling van een gedicht van de Engelse dichter John Masefield. Conclusie van Zuidhoek ongeveer: slechte vertaling, maar een mooi Slauerhoffgedicht, waarna Hoed en de Rand dat gedicht zong. Ook voor en na de lezing zong Hoed en de Rand een aantal gedichten van Slauerhoff, waaronder 'Woningloze', 'Voor de verre prinses', 'Aankomst' en 'De ontdekker II'.

LeidenSlau_kl (208K)

arne.zuidhoek (37K)

De lezing was georganiseerd in het kader van het festival 'Naar Zee, Naar Zee!'. Hieronder de aankondiging:

In het kader van het festival met maritieme muziek 'Naar Zee, Naar Zee!' organiseren het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare en de Maritieme Folkgroep Act of Mutiny op donderdag 30 mei om 19.30 uur samen met BplusC in de Leidse bibliotheek een lezing over de schrijver, dichter en scheepsarts Slauerhoff. De lezing wordt verzorgd door de schrijver en beeldend kunstenaar Arne Zuidhoek.

Jan Jacob Slauerhoff was geen gemakkelijk man. Tijdens zijn studie medicijnen heeft hij veel vijanden gemaakt in de medische wereld. Zijn ouders zien hem het liefst als gevestigd huisarts in een stadje in de buurt, maar hij wordt scheepsarts bij een rederij die op Nederlands-Indië vaart. Daarna monstert hij aan bij de Java-China-Japanlijn en maakt reizen naar China, Hongkong en Japan. Slauerhoff is niet alleen scheepsarts maar is ook enorm productief als schrijver en dichter en heeft een geweldige bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur.

TE VAREN NAAR HET EILAND VAN GELUK
Arne Zuidhoek verzorgt de lezing over Slauerhoff. Deze lezing getiteld 'Te varen naar het eiland van geluk. Slauerhoff: schepen en zeelui', wordt muzikaal ondersteund met gezongen gedichten van Slauerhoff door het duo Hoed en de Rand.

De lezing over Slauerhoff begint donderdag 30 mei om 19.30 uur in de Koolzaal van de Leidse bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat en duurt tot ongeveer 21.00 uur.
De entreekosten bedragen € 7,50 standaard en € 5,00 voor CJP, pas 65+ en collegekaart. De voorverkoop is aan de balie van de bibliotheek.

slauerhofflezing (40K)

ARNE ZUIDHOEK
Ook voor Arne Zuidhoek is de zee geen onbekend terrein. Hij voer bij de koopvaardij, diende bij de marine en zeilde met zijn schoener De Hoop. Hij studeerde aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en wijdde zich naast de activiteiten als beeldend kunstenaar aan het schrijven en illustreren van boeken, meestal met maritieme zaken als onderwerp.

FESTIVAL
Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare en de Maritieme Folkgroep Act of Mutiny organiseren voor het tweede jaar in Leiden een festival met maritieme muziek 'Naar Zee, Naar Zee!'
Het festival wordt op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni gehouden bij de Burcht en Hooglandse Kerk en er treden binnen- en buitenlandse groepen op. Het is niet alleen bedoeld voor liefhebbers van shanties en zeemansliederen, maar met het festival maakt ook het (Leidse) publiek op een verrassende wijze kennis met deze maritieme muziek.